Κυριακή 8 Μαΐου 2022



                                  Η  ΕΟΡΤΗ  ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ     


Στο χωριό μας η Ζωοδόχος Πηγή γιορτάστηκε  στις 29 του Απρίλη με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο εξωκκλήσι  που βρίσκεται  πλησίον της εκκλησίας του Αη Γιώργη και ακριβώς απέναντι. Την παραμονή της εορτής  τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα η Θεία λειτουργία, ιερουργούντος του ακάματου π. Κώστα Παπαθεοδώρου. Πολλοί χωριανοί, παρά την ηλικία τους, μετέβησαν εκεί να ανάψουν το κεράκι τους, να παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες και να απολαύσουν από το σημείο κείνο την υπέροχη ανοιξιάτικη θέα του χωριού μας. Η Ζωοδόχος Πηγή να σκέπει και να προστατεύει όλους τους συμπατριώτες μας.  

    Εκεί υπήρχε από παλιά μικρό προσκυνητάρι, προς τιμήν την Ζωοδόχου Πηγής, καθώς και ίχνη προσπαθειών ανέγερσης εκκλησίας από τους κατοίκους, στο χωράφι της Κανέλλας του Μακρή, που όλο το χωριό την ήξερε σαν Μίμαινα, επειδή τον άντρα της τον Δημήτρη τον φώναζαν Μίμη. Είχε την ατυχία να χάσει τον άντρα της και ίσως από τις δυσκολίες της ζωής, ακούμπησε στην Παναγία. Ζήτησε από τα παιδιά της να παραχωρήσουν όλο το χωράφι για την ανέγερση εκκλησίας. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 1960,στο χωράφι που παραχωρήθηκε και με την οικονομική βοήθεια και άλλων ξενιτεμένων συγχωριανών μας κυρίως της συνοικίας Γυμνιάνικα κτίστηκε το εκκλησάκι προς τιμή της Ζωοδόχου Πηγής.

    Είναι ρυθμού «Βυζαντινού σταυροειδούς μετά τρούλου» χωρίς αγιογράφηση. Υπάρχουν μόνο λίγες φορητές εικόνες διαφόρου τεχνοτροπίας. Την εποχή της ανοικοδόμησης ιερέας του χωριού ήταν ο παπα - Γιάννης Χάλιας, ενώ εγκαινιάστηκε την 5 Οκτώβρη 1980,όταν ιερέας στο χωριό ήταν ο παπα - Γεράσιμος Λειβαδάρος.

                                                                                             Γ.Σ. Μασκλινιώτης

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

    ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ   Τα χάνια δεν είναι δημιούργημα των νεωτέρων χρόνων αλλά ανάγονται στους αρχαίους χρόνους...