Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

 

                          Η  ΕΞΕΛΙΞΗ  ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ  ΛΥΓΓΊΤΣΟΥ

     Ο Αλέξης  και η  συμβία του Δημήτρω Λυγγίτσου διέμεναν στο κέντρο της Μάσκλινας στην Λυγγιτσέκη γειτονιά, λίγα βήματα δυτικά από τη σημερινή πλατεία του χωριού, στο διόρωφο σπιτάκι τους. Ο Αλέξης εκτός από την καλλιέργεια των χωραφιών, είχε και μικρό ποιμνιοστάσιο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, που μεγάλωνε αρνιά και κατσίκια, τα οποία εμπορευόταν, για να συμπληρώσει το οικογενειακό του εισόδημα. Εκεί ξεκαλοκαίριαζε κάτω από τον παχύ ίσκιο του τεράστιου πουρναριού. Στην περιοχή Πλατάνι  και στα Λυγγιτσέκα περιβόλια καλλιεργούσε τους καλοκαιρινούς μήνες στο μποστάνι του  οπωροκηπευτικά, που τα πότιζε, βγάζοντας νερό από το λάκο του με τον ντενεκέ. Η Δημήτρω  η συμβία του που ήταν το στήριγμά του, είχε αναλάβει όλες τις δουλειές του σπιτιού. Απέκτησαν πέντε παιδιά που όταν πιά μεγάλωσαν  διαπίστωσαν πως  το χωριό  δεν τους χωρούσε να εξελιχθούν επαγγελματικά.

    Έτσι ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια ο Δημήτρης έφυγε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 για το Άργος. Εγκαταστάθηκε εκεί, παντρεύτηκε και ασχολήθηκε με την ανέγερση  οικοδομών, αφού εκείνη την εποχή η περιοχή βρισκόταν  σε οικοδομικό οργασμό. Η εξυπνάδα του και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο με το πέρασμα του χρόνου τον οδήγησαν να δημιουργήσει  και να προϊσταται  πολυάνθρωπων  συνεργείων ανέγερσης πολυορόφων οικοδομών. Στο μεταξύ κατέβηκαν στο Άργος και τα υπόλοιπα αδέλφια του  και όλοι μαζί ασχολήθηκαν με  αυτό το αντικείμενο. Με το πέρασμα του χρόνου, με την εργατικότητά τους και το εμπορικό τους δαιμόνιο έκτισαν στο κέντρο του Άργους  ολόκληρη ιδιόκτητη πολυκατοικία. Εκεί, στο ισόγειο της πολυκατοικίας, άνοιξαν μεγάλο κατάστημα εμπορίας οικοδομικών υλικών  που λειτουργούσε παράλληλα με την επιχείρηση ανέγερσης κατοικιών και διαμερισμάτων στην περιοχή.

   Οι επιχειρήσεις, χάρις στην  ευστροφία, την εργατικότητα και την τιμιότητα  των αδελφών  εξελίσσοντο καθημερινά και  οι δραστήριοτητές τους  επέκτεινοντο συνεχώς, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της Αργολίδας. Η επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων, τους οδήγησε  να οικοδομήσουν τεράστιο κτήριο σε ιδιόκτητη έκταση στην θέση Ξηρόβρυση,  λίγο έξω από την πόλη του ΄Αργους. Εκεί μετέφεραν τις δραστηριότητες της επιχείρησης  και άρχισαν  όλοι μαζί να ασχολούνται  πιά  μόνο με την προμήθεια και το εμπόριο  παντός είδους οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής, εγκαταλίποντας τις δραστηριότητες ανέγερσης  οικοδομών στην πόλη του Άργους. Η επιχείρηση επεκτείνετο συνεχώς  και έφθασε στο σημείο να απασχολεί πάνω από πενήντα υπαλλήλους και πολυάριθμο εργατικό  δυναμικό, ενώ διέθετε και ολόκληρο στόλο φορτηγών οχημάτων για την διανομή των εμπορευμάτων σχεδόν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Η επιχείρηση μεσουράνησε οικονομικά για μισό αιώνα περίπου. Σήμερα, λόγω της οικονομικής ύφεσης  και τον περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, η επιχείρηση λειτουργεί με μικρότερο κύκλο εργασιών και δραστηριοτήτων.

   Η οικογένεια   δεν ξέχασε ποτέ το χωριό μας. Πάντα συμμετείχε παντοιοτρόπως και συνέβαλε οικονομικά  στην πολιτιστική ανάπτυξή του. Ακόμη και σήμερα που οι οικονομικές συνθήκες  χειροτέρεψαν, η οικονομική βοήθεια  της οικογένειας,  ιδιαίτερα στην εκκλησία του πολιούχου μας  ΑηΓιώργη, είναι σημαντική.  Τώρα  ο μεγαλύτερος αδελφός της οικογένειας, ο Δημήτρης, που ήταν και ο υθίνων νους των επιχειρήσεων, αναπαύεται σκεπασμένος  από τα Άγια χώματα της Μάσκλινας, λίγα μέτρα πιο πέρα από τους τάφους των γονέων του.

                                                                                Γ.Σκλημπόσιος - Μασκλινιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

    ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ   Τα χάνια δεν είναι δημιούργημα των νεωτέρων χρόνων αλλά ανάγονται στους αρχαίους χρόνους...