Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

                      Η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ  ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ


     Σε προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί στην πληθυσμιακή εξέλιξη του χωριού μας αριθμητικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σήμερα θα αναφερθούμε στα επώνυμα των κατοίκων  του χωριού μας, αρχίζοντας από αυτούς που πρωτοεγκαταστάθηκαν σε αυτό, καθώς και σε εκείνους που προστέθηκαν με την πάροδο των ετών, κατά την πληθυσμιακή εξέλιξή του. Η αναφορά μας αυτή βασίζεται σε παλαιότερη έρευνα των αρχείων της Κοινότητάς  μας από τον αείμνηστο Κοινοτικό Γραμματέα Χαράλαμπο Γεωργίου Λύγδα.   

    Ήδη από το έτος 1835  άρχισαν να διαμένουν κάτοικοι στη Μάσκλινα, έστω και προσωρινά, με τα εξής επώνυμα: Αντωνάκος, Κουρβετάρης, Μακρής, Στρατηγάκος, Κουρλιμπίνης, Κορολής, Μπόμπολος, Ξάμπλας, Σιάμπος, Σκλημπόσιος.

Επίσης κατά το έτος 1836 βρίσκουμε, πλην των ανωτέρω, και κατοίκους με επώνυμα: Μαθαιούλης και Σελίμος.

Αργότερα το έτος 1841 προστίθενται κάτοικοι με επώνυμα: Καπράνος, Λύγδας και Παναγιωτάκος. 

Κατά το έτος 1850 βρίσκουμε και κατοίκους με επώνυμα: Ελενιός, Μπαρκούζος, Παναγάκος, Παναγόπουλος, και Σκιντζής.

Κατά το έτος 1852 βρίσκουμε και κατοίκους με επώνυμα: Γιάνναρης και Διαμαντόπουλος. 

Κατά το έτος 1853 βρίσκουμε καινούργιους κατοίκους με επώνυμα: Κίκιζας και Ξυνός.

Κατά το έτος 1889 βρίσκουμε κατοίκους με το επώνυμο Κατσίρης.

Κατά το έτος 1890 βρίσκουμε κατοίκους με το επώνυμο Μίλης ή Κάβουρας.

Κατά το έτος 1894 βρίσκουμε τα επώνυμα Μπουτσικάκης, Ράλλης και Τσιώρος.

Όμως τα τελευταία αυτά επώνυμα δεν είναι Καστρίτικα. Οι οικογένειες με επώνυμο Κατσίρης, Μίλης και Τσιώρος προέρχονται από τα Βέρβενα, η οικογένεια με το επώνυμο Μπουτσικάκης από τα Κούτρουφα και η οικογένεια με το επώνυμο Ράλλης από τον Αχλαδόκαμπο.

Κάτοικοι με επώνυμα που δεν υπάρχουν πλέον στο χωριό, ήταν: Κουραβέλος, Μαντζιώρος, Ελενιός, Παναγόπουλος, Σελίμος, Περεντές, Διαμαντόπουλος, Κοκόρης, Πανταζής, Μπαλούρδος, Μπουτσικάκης, Ντζιουβελέκος, Αθανασάκος και Καψάλης. 

   Από τα παραπάνω συμπερασματικά προκύπτει πως ο οικισμός της Μάσκλινας ήδη από την λήξη ελληνικής επανάστασης, επί Οθωνικής κυριαρχίας το 1835, άρχισε να αναπτύσσεται οικιστικά και πληθυσμιακά, από εποίκους Καστρίτες κυρίως, που έμεναν εκεί στη αρχή περιστασιακά σε πρόχειρα καταλύματα και αργότερα σε μόνιμες εγκαταστάσεις.                 

                                                                                                             Γ.Σ.    Μασκλινιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ   Από τις αρχές της δεκαετίας του 1890, μεγάλη ώθηση στην οικιστική, οικονομ...