Μεγάλος αριθμός επίσης από Μασκλινιώτες έτρεξαν στο κάλεσμα της Πατρίδας, όποτε τους είχε ανάγκη, για να υπερασπιστούν την ακεραιότητα και την τιμή της. Άλλοι υπηρετώντας την Πατρίδα για μια σχεδόν δεκαετία, όργωσαν μέχρι και την μικρασιατική Αλμυρή έρημο φτάνοντας στον ποταμό Σαγγάριο. Αφού γλύτωσαν την ζωή τους από θαύμα κατά την Μικρασιατική καταστροφή, γύρισαν στο αγαπημένο τους χωριό καταπονημένοι μα δαφνοστεφανωμένοι.
Άλλοι άφησαν κομμάτια από το κορμί τους και την ψυχή τους πάνω στα βουνά της Αλβανίας. Ογδόντα πέντε Μασκλινιώτες σκαρφάλωσαν εκεί πάνω, για να προτάξουν τα στήθη τους στον εχθρό, κατά την εποποιϊα του 1940.Ένας από αυτούς, ο αείμνηστος, τότε λοχίας, Γρηγόρης Εμμανουήλ Αντωνάκος έγραψε πολεμώντας στα Αλβανικά βουνά χρυσές σελίδες δόξας. Τον Νοέμβρη του 1940 πολέμησε στην πρώτη γραμμή με τον λόχο του στο Μόραβα και στο Γράμμο. Με το οπλοπολυβόλο στα χέρια και κάτω από καταιγισμό εχθρικών πυρών, έριξε τρεις ταινίες σφαίρες εναντίον των Ιταλών.Βοηθούμενος και από άλλους τρεις στρατιώτες, ανάγκασε δύο (2) Ιταλικά πολυβολεία να σηκώσουν λευκή σημαία. Κατόρθωσε με δύο στρατιώτες του να συλλάβει σαράντα επτά (47) Ιταλούς, που αμύνονταν στα πολυβολεία, μεταξύ των οποίων και τρείς (3) αξιωματικούς.Έπειτα πήρε εντολή να πάει με το λόχο του στο Γράμμο, όπου πολεμούσε το 27ο Σύνταγμα. Με την ενίσχυση του Συντάγματος από τους άνδρες του λόχου του, οι Ιταλοί τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας σκηνές, όπλα και κανόνια, που περιήλθαν σε Ελληνικά χέρια. Επίσης τα ξημερώματα της 19 Νοέμβρη του 1941 έγινε σφοδρή επίθεση των Ιταλών που ανάγκασε τους άνδρες του να οπισθοχωρήσουν έρποντας. Από αυτούς οι μισοί σχεδόν τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών τραυματίστηκε σοβαρά και ο Γρηγόρης στο πόδι του.Τους παρέλαβαν όλους οι τραυματιοφορείς και επιμελήθηκαν τα τραύματά τους.Συνέχισαν όμως να συμμετέχουν αν και τραυματίες στις συγκρούσεις με τους Ιταλούς.Σε μια άλλη μεγάλη μάχη που έγινε στην περιοχή «Κομμένος Βράχος» κοντά στη λίμνη Μαλίκ, οι Ιταλοί έπαθαν πανωλεθρία από την ορμή των Ελλήνων και άφησαν τριακόσιους περίπου νεκρούς.Ο Γρηγόρης Αντωνάκος, επειδή το τραύμα του άνοιξε στη μάχη και ήταν σοβαρό, τον έκαναν σιτιστή του λόχου. Όμως συνέχισε να πολεμάει στην πρώτη γραμμή, αλλά σήκωσε υψηλό πυρετό.Έτσι κατέληξε στο νοσοκομείο αναίσθητος, αλλά τελικά γλύτωσε το πόδι του. Για την προσφορά του αυτή τιμήθηκε από την Πατρίδα με τον «πολεμικό σταυρό Γ΄τάξεως» που τον απένειμε ο τότε διάδοχος του θρόνου και μετέπειτα βασιλιάς Παύλος.
Ένας άλλος, ο Νικόλας Χρήστου Μακρής πολεμώντας τραυματίστηκε και αυτός βαριά αλλά τελικά επέζησε. Την προσωπική του περιπέτεια μας περιέγραψε σε μια συγκέντρωση στο Δημοτικό Σχολείο, που οργάνωσε τελευταία ο τοπικός Σύλλογος για να τιμήσει τους ήρωες πατριώτες μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου