Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Το κατακόκκινο χωριό μας!!











 

1 σχόλιο:

  1. Οι αείμνηστοι πρόγονοί μας με πολλούς κόπους και θυσίες και με τα πρωτόγονα μέσα που διέθεταν εκείνη την εποχή, είχαν εκχερσώσει, κυρίως στην περιοχή Σαμόνι, μεγάλες δασικές εκτάσεις. Εκεί είχαν φυτέψει ελαιόδεντρα, αυξάνοντας έτσι τον γεωργικό τους κλήρο. Κατά την εκχέρσωση αυτών των δασικών εκτάσεων για την δημιουργία ελαιώνων, πολλές φορές έρχονταν σε αντιδικίες και προστριβές με τους κατοίκους του γειτονικού Αχλαδόκαμπου, που πολλές φορές τις έλυναν με την δικαστική οδό. Στο προσωπικό μας αρχείο υπάρχουν σωρεία δημοσίων εγγράφων από τα οποία προκύπτει η αυθαίρετη κατάληψη βοσκοτόπων εκ μέρους των συγχωριανών μας που ανήκαν στην γειτονική κοινότητα του Αχλαδόκαμπου και συνορεύει με την δική μας, στη θέση «Γραίκι».Ο Πρόεδρος της κοινότητας αυτής, ενεργώντας σαν εκπρόσωπος των κατοίκων της, είχε στραφεί κατεπανάληψη δικαστικά με αγωγές (προσωρινά μέτρα) κατά συγκεκριμένων κατοίκων της Μάσκλινας, που είχαν εκχερσώσει ολόκληρα στρέμματα άγριας έκτασης βοσκοτόπων, προσπαθώντας να τους μετατρέψουν σε ελαιώνες. Συγκεκριμένα ο ανωτέρω είχε στραφεί επανειλημμένα κατά των αείμνηστων συγχωριανών μας, προπάππου μου Δημητρίου Γ. Σκλημπόσιου, του γιού του Γεωργίου Δ. Σκλημπόσιου και των συγχωριανών μας Γεωργίου Κουρβετάρη (Κουτρούλη), Γεωργίου Κίκιζα, της Γλυκερίας χήρας Γ. Σκλημπόσιου,της Βαμβακίτη. Μετά την εκδίκαση των αγωγών αυτών εκδόθηκε η αριθμ 15/4-2-1916 δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Άργους. Από αυτή προκύπτει ότι στις 4 Φλεβάρη του 1916 το Ειρηνοδικείο συνεδρίασε «δημόσια και εν υπαίθρω εν τη θέσει «Γραίκι» της περιφέρειας του Αχλαδόκαμπου και ο Ειρηνοδίκης Άργους άκουσε τον ενάγοντα Πρόεδρο που εκπροσωπούσε την Κοινότητα Αχλαδοκάμπου και τους εναγομένους κατοίκους της Μάσκλινας καθώς και τους συνηγόρους των διαδίκων. Οι εναγόμενοι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «εξεχέρσωσαν αγρίαν έκτασιν κοινοτικών βοσκοτόπων εκ δύο περίπου στρεμμάτων με πρόθεσιν να την καταλάβουν και καταστήσουν αυτήν αποκλειστικήν ιδιοκτησίαν, αποκλείουσα ούτω την κοινότητα όπως βόσκει εντός αυτής τα ζώα της, καταστρέψαντες διάφορα δένδρα και θάμνους» προκειμένου να μετατρέψουν την επίδικη έκταση σε ελαιώνα.
    Την δεκαετία του 1980 η έλλειψη εργατικών χεριών στο χωριό μας αποτέλεσε τον κύριο λόγο της εκκρίζωσης των υφισταμένων αμπελώνων από τις ανατολικές παρυφές του χωριού μέχρι την περιοχή Πλατάνι και την διακοπή της παραγωγής κρασιών από τους κατοίκους του. Μετά την εκρίζωση των αμπελιών, φυτεύτηκαν μέσα σε αυτά τα χωράφια χιλιάδες ακόμη ελαιόδεντρα, που μαζί με τα υπάρχοντα από παλιά, αύξησαν τον κλήρο των ελαιοπερίβολων των νοικοκυριών του και αυτά αποτελούν τον ελαιώνα που βλέπουμε σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

    ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ   Τα χάνια δεν είναι δημιούργημα των νεωτέρων χρόνων αλλά ανάγονται στους αρχαίους χρόνους...